El govern espanyol es va equivocar amb la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual. Això és el que denuncia Benjamí Villoslada, cofundador de Menéame, un dels webs més afectats per l’avantprojecte de llei anunciat pel ministre Wert el passat divendres i del qual encara no se’n coneix el text definitiu. Del poc que es va concretar, se sap que els agregadors de notícies, com Google News o Menéame, hauran de pagar una “compensació equitativa” obligatòria a entitats de gestió d’editors de mitjans de comunicació per recollir les seves notícies. D’aquesta manera, els mitjans no podran renunciar voluntàriament a cobrar aquesta taxa, sinó que les entitats de gestió les encarregades de recol·lectar i gestionar els diners.
Villoslada compara i ridiculitza l’aplicació d’aquesta taxa obligatòria amb el fet que calgués pagar a l’SGAE per emetre un podcast sense música, i destaca el bon tracte que ha tingut Menéame amb els mitjans: “establim que els usuaris respectin l’entradeta original de l’article i donem moltes visites als diaris digitals. Alguns d’ells tenen 15% de visites procedents de Menéame, cosa que els reporta més visites i més ingressos”.
“Ni Wert sabia el que deia”
El cofundador de Menéame denuncia que és la llei de propietat intel·lectual més restrictiva i que està amenaçant la mateixa concepció d’Internet. “Ha perdut tota la societat”, diu argumentant que aquesta llei anul·la el dret de cita i el dret d’enllaçar. “Menéame fa el que fan les persones: vivim en un entorn d’abundància d’informació i necessitem algú que seleccioni i filtri les millors notícies. Forma part del moll de l’os de la xarxa”.
Segons el cofundador d’un dels webs espanyols més coneguts, aquesta Llei no només afectaria Menéame o Google News, sinó també Twitter i Facebook, que també reprodueixen una entradeta de la notícia compartida. “Volen que llegim els mitjans com al segle XX”, afirma.
I què faran? “Defensarem la xarxa fins a on convingui”. Entre les solucions que es plantegen es trobava el bloqueig de tots aquells mitjans que formen part de l’entitat de gestió o anar-se’n del país i crear de nou l’empresa a l’estranger per tal de burlar una llei sobre la qual Google encara no s’ha pronunciat.